Smishing och vishing är olika former av internetbedrägerier, så kallad phishing.

Smishing

"Smishing" står för SMS-phishing. I likhet med phishing går det till så att ett varningsmeddelande uppmanar användaren att agera.  Smishing innebär att meddelandet skickas i form av ett SMS i stället för ett e-postmeddelande. Via SMS:et uppmanas användaren att ringa ett telefonnummer, eller besöka en webbplats och följa vissa instruktioner. Telefonnumret går vanligen till en automatisk telefonsvarare, som uppmanar användaren att lämna ut personlig information, exempelvis lösenord eller kreditkortsuppgifter. Klicka inte på länken och ring inte telefonnumret.

Vishing

När en bedragare installerar ett system för automatisk uppringning som kontaktare användare och ber dem lämna ut personlig information, kallas det vishing eller "voice phishing". Syftet är det samma som med e-postphishing eller SMS-phishing, samtalet varnar användaren och uppmanar honom/henne att genast agera i enlighet med vissa instruktioner. Lämna aldrig ut någon information till automatiska röstsystem. Observera att det är enkelt för en bedragare att lura en nummerpresentatör så att det verkar som om samtalet kommer från någon annan.

Lämna aldrig ut kontouppgifter om du inte själv begärt att bli uppringd.

Rapportera säkerhetsattacker som smishing eller vishing genom att använda vårt kontaktformulär.